Samhället och kroppen

För ett tag sedan åt jag lunch med min gamla squashkompis Erik Hemmingsson. Erik har ett högintressant jobb. I massmediasammanhang har han fått titeln hälsoforskare. Mer specifikt är han beteendevetare och forskar och undervisar på Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH, i Stockholm om fysisk aktivitet och fetma.

De senaste åren har jag sett och hört honom debattera farlig fetma och stillasittande i både tv och radio och han har gjort det så oerhört bra. Han har varit vass, kunnig, engagerad och orädd för att argumentera för en del radikala förslag (som sockerskatt). Debattmotståndarna – såväl politiker som slipade lobbyister för livsmedelsföretagen – har framstått som visionslösa fegisar med dålig koll.

Det jag gillar mest med Eriks sätt att prata om övervikt och dess konsekvenser är att det inte finns ett uns av skuldbeläggande av eller pekpinnar riktade mot de som är överviktiga. Tvärtom. Skälet till att han en gång började forska på ämnet var att han alltid känt att det var en grupp i samhället han ville hjälpa.

”Jag förstod tidigt att överviktiga barn blev mobbade i skolan och som vuxen såg jag den ökade risken för annan sjuklighet som fetma innebär. Men det är fortfarande de psykosociala effekterna av fetma som får mig att vilja hjälpa denna väldigt utsatta grupp”, har han själv sagt om sitt yrkesval (KI Nyheter 2015-09-30).

Hans nuvarande forskning fokuserar mycket på de sociala faktorernas betydelse för att utveckla fetma. Där finns en stark koppling. Ohälsan är mer omfattande hos personer med låg utbildningsnivå. I den gruppen är fetma nästan dubbelt så vanligt och livslängden betydligt kortare. Det handlar alltså om klass.

ErikHemmingsson
Erik Hemmingsson, inte bara hälsoforskare. Han målar tavlor också. Kolla in dem här.

Problemen med ökad fetma hos barn och ungdomar är också störst i socialt utsatta familjer. Den starka stressen som det innebär att växa upp i en socialt utsatt miljö är en bidragande orsak till att utveckla fetma. En sårbarhet som kan utvecklas hos de här individerna redan under fosterstadiet, berättar Erik. Oerhört intressant.

Lunchen med honom var på sätt och vis omskakande. Statistiken är ju brutal. Mer än hälften av Sveriges befolkning lider idag av fetma eller övervikt. Den globala barnfetman har ökat dramatiskt de senaste decennierna. Antalet barn i åldrarna 5-19 år som lider av fetma tiofaldigades mellan 1975 till 2016. Alla de livsstilsrelaterade sjukdomar som är kopplade till övervikt, stress och minskad fysisk aktivitet ökar. Ohälsan kopplad till vår nya sunkiga livsstil är idag också en av de största riskfaktorerna för att människor i Sverige ska bli sjuka och dö i förtid. Och det ser likadant ut i alla utvecklade länder. Människors förväntade livslängd i USA har redan börjat sjunka. I Storbritannien har den för första gången på över hundra år stannat av.

Bortsett från det personliga lidandet kostar de livsstilsrelaterade sjukdomarna dessutom enorma pengar. Enbart fetman kostar uppskattningsvis det svenska samhället cirka 70(!) miljarder kronor per år. Och de enda som tjänar på det är läkemedelsindustrin och livsmedelsindustrin.

Ändå händer väldigt lite, eller inget, för att stävja utvecklingen. Det krävs förändringar på samhällsnivån. Möjligheterna finns – men ingen gör något. Från politiskt håll blir det mest utredningar som staplas på hög.

Erik tycker att passiviteten från politiker är svår att förstå sig på. Häromåret startade han och en rad forskarkollegor och experter på området ”Fetmainitiativet”. Målet är att påverka politiker att ta beslut som vågar stå emot kommersiella intressen och som står upp för människors hälsa. Det innehåller också en rad konkreta förslag på vad som kan göras. Det handlar inte minst om att sätta hårt mot hårt mot matjättarna som idag tjänar massor med pengar på godis, läsk och skräpmat samtidigt som de vägrar ta ansvar för de hälsoproblem deras produkter skapar.

Och tänker man efter så är det verkligen upp-och-nedvända-världen. Den mest onyttiga maten (smågodis, 1,5 litersflaskor med läsk, snabbmatshamburgaren) är idag löjligt billig. Och den hälsosamma maten (ekologiska, närproducerade varor) är typ det dyraste i affären. Borde vara tvärtom så klart!

Samtidigt går det inte att skriva om kampen mot fetma och stillasittande utan att ta upp en annan ohälsosam utveckling, en annan ytterlighet: utseendefixeringen, kroppshetsen, ätstörningarna, den minst sagt skeva och ofta sexualiserade bilden av kvinnokroppen som reproduceras i medier och populärkultur, diskrimineringen av människor som faller det minsta lilla utanför kvinnonormen med smala höfter, liten rumpa, persikorumpor och pinnarmar.

Det handlar väl egentligen om olika sidor av samma mynt. Att mobbningen av överviktiga (ofta ett angrepp mot kvinnokroppens naturliga former?) skapar en rädsla för att inte passa in, att inte vara perfekt. Vilket i sin tur leder till anorexi, ortorexi etc.

”Den fruktansvärt dominerande dömande, värderande, normativa, begränsande, sexualiserade, deformerade blicken såsom vi raffinerad hjärntvätt omärkligt blir präglade in i” som konstnären och kroppsaktivisten Stina Wollter uttrycker det.

Jag älskar Stina. Sedan jag börjat följa hennes kroppsaktivism på Instagram har jag fått en helt annan insikt om vidden av det kroppshat som drabbar kvinnor som inte passar in i normen – särskilt om de tar plats i det offentliga rummet.

Det är skrämmande att se alla aggressiva kommentarer från män (och även pojkar) som provoceras av en kvinna som gör motstånd mot det rådande kroppsidealet. Lika upprörande är det att se hur Instagram väljer att censurera bilder och filmer av exempelvis en medelålders kurvig kvinnas frigörande dans i bomullsunderkläder. Bara för att en guppande mage och gropiga lår skymtar förbi. Samtidigt låter samma sociala medieföretag extremt sexualiserade bilder av kvinnokroppar ligga orörda kvar i flödena. Som en bild på en kvinnas nakna ryggtavla med ett avlångt skjutvapen nerhalat mellan skinkorna… Tydligen ok enligt Instagram. För att hon hade stringtrosor på sig måhända?

Jag funderar en hel del över detta just nu. Ifrågasätter hur mycket jag själv bidrar till att späda på en skev kroppsnorm när jag exponerar mig i sociala medier. Mycket i mitt liv kretsar kring idrott och träning och jag är medveten om att jag är långt mer vältränad än den genomsnittliga 45-åringen. Jag vill ju på inget vis bidra till att skapa ångest hos andra som kanske har mer normala kroppar (vad nu normala kroppar är?).

Syftet med min träning handlar i grunden mindre om utseende och mer om välmående och glädje. Tror och hoppas jag i alla fall. Det är ibland svårt att bena ut vad som är vad när det gäller ens innersta drivkrafter.

Mer om detta och en djupdykning i mina träningsvanor i nästa inlägg.

En reaktion till “Samhället och kroppen

  1. Tänkvärt och bra skriver kring viktigt ämne i dagens samhälle. Kul också att du träffat squashspelaren Erik Hemingsson!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s